سنگ کلیه

پیدایش و توسعه سنگ کلیه یکی از دردناک ترین امراض آدمی است و هر کس دچار آن شود با چنان دردی مواجه میشود که گویا قرار است بمیرد ! معمولا مردان بیش از زنان به این عارضه دچار میشوند .اندازه این سنگها از یک میلیمتر تا سانتی مترها (به اندازه پرتقال ) میرسد .علائم : درد در نواحی پهلو و پشت دنده ها و حتی کشاله ران ، حالت تهوع  ، سوزش ادرار ، تغییر رنگ ادرار ، وجود خون در ادرار .

جنس سنگهای کلیه ممکن است از کلسیم ، نیتروژن (ترکیبات اسید اوریک) ، اگزالات و یا فسفر باشد که بعد از تشخیص جنس سنگ ، باید رژیم غذائی خاصی توسط بیمار رعایت شود .

عوامل زیر موجب پیدایش سنگهای کلیوی می شوند : 1-سابقه ژنتیک 2-عدم مصرف آب به مقدار کافی یا تعریق زیاد 3-اختلال در غدد پاراتیروئید 4-مصرف زیاد نمک (بیش از سه گرم در روز)،مصرف زیاد پروتئینهای حیوانی و محصولاتی که ماده اگزالات زیاد دارند (مثل اسفناج-ریواس-چغندر-سبوس گندم-آجیل-توت فرنگی )5-مصرف الکل 6-بیمارانی که در زمان زیاد در رختخواب خوابیده و بی تحرک هستند7- مصرف بیش از حد قرصهای کلسیم و ویتامین سی 8- مصرف چربی سوزهای حاوی کافئین یا قهوه

تمرینات منظم ورزشی و نوشیدن مقادیر مناسب آب (10 تا 12 لیوان روزانه) و بهره گیری از رژیم متعادل غذائی ،از پیدایش سنگ کلیه، جلوگیری میکند . عوامل ذکر شده موجب میشود تا دفع کلسیم یا اگزالات یا اسید اوریک کم شود و بدن نیازی برای تنظیم این مواد ، از طریق کار بیشتر کلیه ها ، پیدا نکند بنابراین شرایط تشکیل سنگ کلیه فراهم نمیگردد .

اگر بیماری نیاز به مکمل کلسیم داشته باشد و سابقه ساخت سنگ کلیه ها را دارد ، پزشک به او …. و ….. تجویز میکند تا دچار سنگ کلیه نشوند .

اعتدال در مصرف انواع مواد غذائی از ملزومات است بدین شکل که مصرف کم کلسیم نیز موجب پیدایش سنگ کلیه میگردد (بدلیل دفع بیشتر اگزالات) .

حال وقتی کلیه ها سنگ ساز شدند به احتمال زیاد، ضعیف هم میشوند پس  وضع بدترو بدتر میشود به طوریکه کلیه توان دفع فسفر را ندارد و فسفر خون زیاد میشود ، و هر گاه فسفر خون زیاد شد، دفع کلسیم هم زیاد میشود بدین شکل هم به کلیه ها آسیب میرسد و هم ذخائر کلسیم بدن تهی میشود (استحکام استخوانها و دندانها کم میشود) ، پس یکی از نکاتی که این افراد باید رعایت کنند، عدم مصرف موادی است که فسفر زیاد دارد (مثل : لبنیات- نخود – لوبیا – عدس-آجیل – میگو)

حالا که به اهمیت این بیماری پی بردید میبینید که برای یک ورزشکار حرفه ای پرورش اندام ،نمیتوان برنامه غذائی مناسب طراحی کرد که صد در صد زیان بار نباشد !!!، پس باید این بیماری را جدی گرفت و با انجام تست خون (urea – acidur-creatinin-phosp-calci) و تست ادرار و وجود خون در ادرار مطلع شد و مصرف آب و آب میوه را زیاد نمود و حتی اگر تشنه نیستید آب بنوشید .

 

[تعداد: 1   میانگین:  3/5]
به اشتراک بگذارید