فواید شنبلیله چیست؟

فواید شنبلیله چیست؟

تعداد فواید شنبلیله آنقدر زیاد است که میتوان گفت دانه های شنبلیله جادوی سلامتی هستند.

شنبلیله Fenugreek  واقعاً یک گیاه چند منظوره است. از سالهای کهن مردم از این گیاه برای طعم دادن به غذا، بهبود سلامتی و تسکین درد های پوستی استفاده می کردند. در سال های اخیر، ترکیب پنیر و شنبلیله، محبوبیت جهانی پیدا کرده و به عنوان یک مکمل گیاهی که انواع مزایای سلامتی به همراه می آورد شناخته شده است.

در ادامه، میخواهیم بررسی کنیم فواید شنبلیله چیست و اینکه چطور این گیاه چند منظوره برای سلامتی معرفی شده است.

 

چه ترکیبات مهمی باعث تاثیر گزاری شنبلیله هستند؟

فواید شنبلیله شامل تنظیم قند خون، تحریک تولید شیر در مادران، نگهداری هورمون ها و درمان التهاب است. دانشمندان برخی از ترکیبات اصلی را در دانه های شنبلیله کشف کرده اند تا به ریشه ی اثرات مفید گیاه پی ببرند. در ادامه ابرخی از مهمترین موارد را لیست کرده ایم:

Trigonelline: یک مولکول بتایین نیز در قهوه و یونجه وجود دارد که ممکن است به جلوگیری و درمان دیابت کمک کند.

4-hydroxyisoleucineو2-oxoglutarate : 2 مولکول با اثر تحریک کنندگی انسولین هستند.

Protodioscin: ترکیباتی که ممکن است اثرات افزایش میل جنسی داشته باشند و عموما به همراه Tribulus در داروهای ورزشی قرار دارد. همچنین اخیراً ثابت شده است پروتودیوسین در درمان ناباروری در مردان تأثیر به‌سزایی دارد.
Diosgenin / Yamogenin: از مهمترین ترکیبات شیمیایی این گیاه، ساپوژنین‌های استروئیدی به ویژه دیوسژنین است که به عنوان هسته اولیه در سنتز استروئید های دارویی از جمله هورمون پروژسترون، هیدروکورتیزون و تستسترون کاربرد فراوان دارد. از این رو دیوسژنین و یاموژنین دو ترکیب مورد استفاده در سنتز تجاری پروژسترون و سایر محصولات استروئیدی هستند.

اکنون که اهم ترکیبات تشکیل دهنده شنبلیله را میدانیم، بهتر است نگاهی دقیق تر کاربردها و فواید استفاده آن بیاندازیم.

 

فواید شنبلیله

در ادامه برای بهتر استفاده کردن از شنبلیله، به بررسی شواهد علمی مطرح شده پرداختیم و کاربردهای معروف شنبلیله را در در ذیل آورده ایم.

  • کنترل سطح قند خون و کمک به بیماران دیابت
  • افزایش تولید شیر در مادران شیرده
  • بهبود التهاب مثل ناراحتی معده یا گلو درد و سرفه‌های مزمن
  • افزایش سطح تستوسترون (مورد مصرف ورزشکاران در کنار تریبولوس و برطرف‌کننده مشکلات جنسی)
  • کاهش سطح کلسترول خون
  • تسکین مشکلات گوارشی و ومتعادل نمودن اشتها (شنبلیله به طور کلی خوب تحمل می شود اما می تواند با داروهای رقیق کننده خون ارتباط برقرار کند و باعث ناراحتی معده شود)
  • کاهش درد و انقباضات قاعدگی
  • کاهش وزن در اثر چربی
  • حفظ سلامت کبد و کلیه
  • کاهش و تسکین درد عضلانی
  • کم کردن تب
  • اثرات آنتی‌اکسیدانی برای پیشگیری از برخی سرطان‌ها (به علت تأثیر آن بر هورمونهای جنسی، شنبلیله همچنین ممکن است در درمان سرطان های حساس به هورمون مضر باشد.)
قرص شنبلیله Fenugreek
Fenugreek قرص شنبلیله

 

شنبلیله و ورزش

تعامل مصرف شنبلیله و ورزش می‌تواند اثر بهتر همزمانی به ویژه در مورد قند خون ناشتا، گلوکز پس جذبی، هموگلوبین گلیکوزیله شده و کلسترول تام داشته باشد. در قرصهای مکمل تریبولوس Tribulus که مورد مصرف ورزشکاران در بدنسازی می باشد اکثرا 20درصد شامل  پروتودیوسین Protodioscin می باشد که جزو موادی است که مقدار زیادی در شنبلیله یافت می شود.

ورزشکاران خود قرص شنبلیله را به مقدار 600 میلیگرم تا 1800میلیگرم در طول روز به مدت 8 هفته مصرف می کنند. در واقع شنبلیله دارای خاصیت آنابولیک است. در طی آزمایشاتی که در یکی از دانشگاه های تگزاس انجام شد ، مقدار اثربخشی شنبلیله بر روی قدرت و عملکرد در تمرینات استقامتی اندازه گرفته شد. در این تست 8 هفته دو گروه ، یکی مکمل های شنبلیله استفاده کردند و گروه دیگر از مکمل های متفرقه بهره بردند. در4هفته دوم فقط با گروه اول افزایش قدرت مشاهده شد و همچنین تنها گروه مکمل های شنیلیله افزایش حجم خشک عضلات داشتند .

 

 

عوارض جانبی شنبلیله

در حالی که همه فکر میکنند داروهای گیاهی بی ضرر هستند، لزوما این مورد درست نیست. شنبلیله می تواند به طور بالقوه اثرات نامطبوعی در بدن داشته باشد و باید از آنها آگاهی داشته باشیم. خصوصا زنان هنگام بارداری باید با مشورت پزشک آن را مصرف کنند. در زیر شش اثرات جانبی پنهانی شنبلیله را به اختصار نام برده شده است.

  1. اسهال

شنبلیله ممکن است باعث تحریک معده و اسهال شود

2.خونریزی

چون حاوی ترکیب شیمیایی به نام کومارین است که می تواند به عنوان یک نشت کننده خون عمل کند. افرادی که در معرض خونریزی هستند یا داروهای ضد انعقادی مصرف می کنند، باید قبل از مصرف شنبلیله با پزشک مشورت کنند.

  1. پایین آوردن قند خون

بیماران دیابتی که داروهای کنترول کننده قند خون مصرف می کنند باید با توجه به میزان مورد نظر خود با پزشک خود مشورت کنند.

4.آلرژی

شنبلیله  در خانواده ای مانند نخود سبز، نخود سبز، سویا و بادام زمینی قرار دارد، بنابراین اگر در مورد هر یک از این غذاها حساسیت دارید، باید به خصوص در مورد واکنش بدن خود توجه داشته باشی.  با پزشک خود چک کنید.  در ابتدا سعی کنید یک دوز کوچکی از پنیر شنبلیله را داشته باشید. در صورت بروز خارش، کندی، تورم یا مشکل تنفس، مصرف آن را متوقف کنید.

 

 

چگونگی مصرف شنبلیله

 

کپسول: 500 تا 600 میلی گرم، سه بار در روز.
چای: دو تا سه فنجان در روز. شما می توانید چای گرم یا یخ زده یا آن را با آب ترکیب کنید.
پودر: تا پنج تا 30 گرم پودر بدون چربی تا سه بار در روز

تنتور: سه تا چهار میلی لیتر سه بار در روز. یک قطره شبیه یک کپسول 500-600 میلی گرم است.

 

 

توصیه مجیک بادی

فواید شنبلیله را در این مقاله به بحث گذاشته شد. بنابراین مصرف شنبلیله به عنوان مکمل گیاهی میتواند برای سلامتی بسیار مفید باشد. گاهی نوشیدن چای آن و یا استفاده از پنیر ترکیبی با شنبلیله بهترین نوع استفاده از ان است.

[تعداد: 2   میانگین:  3.5/5]
به اشتراک بگذارید