زخم معده و اثنی عشر
در گذشته تصور بر این بود که زخم معده توسط غذای نامناسب، فشار روحی و اظطراب ایجاد میشود ولی اکنون به این مسئله پی برده اند که اکثر این زخمها به احتمال زیاد مربوط به عفونت توسط باکتری سمج به نام هلیکوباکتری پیلوری است! یک زخم میتواند در دو منطقه اصلی دستگاه گوارش تشکیل شود ، در اثنی عشر ، جائی که روده به معده وصل میشود و دیگری در خود معده . این دو منطقه دارای اسید و آنزیمهای قوی هستند که به هضم غذا کمک میکند، لایه محافظتی خاصی ، دیواره این مناطق را پوشانده تا از گزند اسید در امان باشد . گاهی ممکن است این لایه محافظتی نازک و ضعیف شود و اسید به دیواره معده و اثنی عشر دسترسی پیدا کند که موجب سوزاندن و ملتهب کردن بخش ذکر شده شوند که در نهایت به زخم در این نقاط میانجامد .پزشکان در این صورت ابتدا آزمایشات تشخیص جمعیت هلیکوباکتری پیلوری معده را بررسی میکنند اگر باکتریها زیاد باشند درمان را با تجویز آنتی بیوتیکهای خوراکی آغاز میکند و در نتیجه زخم ، کم کم بهبود میابد.از آنجائی که دیواره معده چین خورده گی دارد خصوصا وقتی خالی از غذاست، مکانهای مخفی و عمقی وجود دارد و باکتری مذکور علاقه زیادی دارد که در این مکانها ، پنهان شود به همین جهت باکتری مقاوم است و پزشکان برای مقابله با این مسئله، دو تا چهار آنتی بیوتیک را یکجا تجویز میکنند ، از لحظه مصرف داروها ، درمان و علامتهای سلامتی در فرد احساس میشود خصوصا در پایان هفته اول ، فرد تصور میکند که کاملا بهبود یافته ، ولی این چنین نیست و فرد باید به دستور پزشک کاملا توجه کند و دوره درمان را به شکل کامل اجرا کند . برخی اوقات هلیکوباکتری موجب نفخ و رفلاکس هم میشود که باز هم باید به این علامتها به دیده هشدار نگاه کرد . عملکرد معده و دستگاه گوارش برای انسان و ورزشکاران بسیار حائز اهمیت و توجه است . جالب اینجاست که ممکن است زخم معده بدون علامت مستمر باشد و عوارضی همچون : سوزش، پیچش یا درد شبیه گرسنگی یک تا سه ساعت بعد صرف غذا و نیمه شب ، دردی که با خوردن بهتر یا بدتر میشود،تهوع و استفراغ، مدفوع قیری رنگ، سیاه یا خون آلود،را تظاهر کند.هنوز علت خاصی برای وجود این باکتریها در معده به طور حتم ثابت نشده ولی عده ای از دانشمندان ، مصرف غذاهای مانده ، مواد غذائی فراوری شده ، کنسروها ، سبزی و میوه های که درست شسته و ضدعفونی نشده اند ، سیگار و قلیان ،خوردن غذا با دست کثیف را از عوامل ایجاد این بیماری حدث میزنند. در ورزشکاران که نیاز به مصرف پروتئین بیشتر دارند و کم حوصله اند (غذاهای خود را دو یا چند وعده ای تهیه میکنند و در یخچال نگه میدارند) ممکن است این بیماری بوجود آید .