روغن گل میخک و خواص فراوان آن برای بدن
روغن میخک می تواند برای درمان ناراحتی هایی مانند از دست دادن حافظه، اضطراب و افسردگی به کار رود.
روغن میخک یکی از پرارزش ترین محصولات در اروپا به حساب می آمد. این روغن طبیعی و گران قیمت کاربردهای متفاوتی دارد از جمله برطرف کردن درد.
از میخک برای آشپزیو خوش بو کردن مواد غذایی نیز استفاده می شود. روغن میخک از برگ ها، ساقه ها و غنچه آن به دست می آید.
در این مطلب به چند خاصیت این گیاه می پردازیم:
* برای رفع برونشیت حاد، کمی عسل طبیعی، آب زنجبیل و روغن میخک را با هم مخلوط کنید و روی قفسه سینه بمالید.
* روغن آن خاصیت ضدمیکروبی، ضد قارچی و ضدعفونی کننده دارد.
* روغن میخک برای رفع درد دندان، سوءهاضمه، سردرد و استرس به کار برده می شود.
* این روغن سرشار از کلسیم، آهن، فسفر، سدیم، ویتامین C ، Aو… است.
* برای رفع گل مژه به چشم خود کمی روغن میخک بمالید.
* سیستم دفاعی بدن را تقویت می کند.
* با افزایش گردش خون و کاهش دمای بدن باعث بالا رفتن سوخت و ساز می شود.
* برای جلوگیری از حالت تهوع به خصوص در زنان باردار موثر است.
* مخلوطی از روغن ولرم میخک و روغن کنجد، درمان خوبی برای گوش درد به حساب می آید.
* این روغن که خاصیت ضدالتهابی و خنک کننده دارد مجرای تنفسی را باز می کند. خاصیت خلط آور آن برای اختلالات تنفسی مانند سرفه، سرماخوردگی، برونشیت، آسم، سینوزیت و سل نیز مفید است. جویدن غنچه میخک، گلودرد را تسکین می دهد.
* مخلوطی از این روغن و کمی نمک را روی پیشانی بمالید تا سردرد شما تسکین یابد.
* روغن میخک می تواند برای درمان ناراحتی هایی مانند از دست دادن حافظه، اضطراب و افسردگی به کار رود.
* استعمال آن برای مراقبت از پوست به خصوص آکنه توصیه می شود.
* به علت خاصیت ضدعفونی کننده روغن میخک برای درمان زخم، بریدگی، عفونت قارچی انگشتان و گزیدگی مورد استفاده قرار می گیرد. از آن جا که این روغن به طور طبیعی تاثیر زیادی می گذارد استفاده از آن به افرادی که پوست حساس دارند توصیه نمی شود.
* این روغن با روغن گریپ فروت، لیمو، پرتقال، نعناع، رزماری و رز به خوبی مخلوط می شود.
* کمی از این روغن را با روغن دیگری مخلوط کنید و بدن را ماساژ دهید تا حرارت بدن افزایش یابد.
* چند قطره از این روغن را به آب وان اضافه کنید تا باعث افزایش گردش خون، شل شدن عضلات و دفع سموم شود.
* مخلوطی از این روغن و سرکه سیب عفونت قارچی پا و عفونت های مشابه را از بین می برد.
روغن گل میخک برای کاهش دردهای موضعی مفید است.
درد، نشانهای هشداردهنده از وجود مشکلات احتمالی در بدن است که باید به آنها پاسخ درمانی مناسبی داده شود. اما تحمل این نشانه آزاردهنده، کار بسیار سختی است و لذا برای تخفیف آن، اغلب از دارو استفاده میشود. در این راستا، محققان کشورمان، استفاده از روغن میخک را برای دردهای موضعی آزموده و به نتایج مفیدی دستیافتهاند.
درد غالبا به صورت درد «فیزیولوژیک» یا حاد و درد «پاتولوژیک» یا مزمن شناخته میشود. درد مزمن خود شامل دو نوع درد موسوم به «درد التهابی» و درد «نوروپاتیک» یا عصبی است.
دردهای حاد میتوانند اعصاب سمپاتیک دستگاه عصبی خودمختار را فعال کرده و منجر به افزایش فشارخون(blood pressure)، تورم بافتی، رنگپریدگی چهره، گشادشدن مردمک چشم و غیره شوند. درحالیکه درد مزمن، دردی است که سه ماه یا بیشتر طول کشیده باشد و معمولا به درمان نیز پاسخ مناسبی نمیدهد.
عموما جهت کنترل درد، از داروهای ضدالتهابی یا داروهای مخدر استفاده میشود که عوارض جانبی زیادی دارند. لذا امروزه توجه به داروهای گیاهی که در طب سنتی(Traditional medicine) بسیار مورد تأکید بودهاند، بیشتر شده است.
ازجمله این داروها، روغن گل میخک است که از گلبرگهای آن به دست میآید و علاوه بر داشتن کاربردهای پزشکی و دارویی فراوان، در ساخت مواد آرایشی بهداشتی نیز استفاده میشود.
پژوهشگران دانشگاه رازی کرمانشاه در این رابطه، مطالعهای را بر روی اثرات ضد دردی روغن میخک بهصورت موضعی بر روی جانوران مدل انجام دادهاند که مجله «دانشگاه علوم پزشکی اردبیل» به انعکاس نتایج آن پرداخته است.
در این پژوهش از موشهای آزمایشی نر که از انستیوپاستور ایران تهیهشده بودند، استفادهشده است. بدین منظور، موشها تا رسیدن به شرایط ثبات و تطابق با محیط، به مدت دو هفته نگهداری شدند. بعدازآن با استفاده از تزریق زیرجلدی ماده فرمالین، درد به آنها القا شد و سپس باتوجه به اینکه این موشها در گروههای مختلف، با مورفین، روغن میخک و یا روغن میخک+مورفین تحت تیمار قرار گرفته بودند، رفتار هر یک در خصوص میزان دردی که تحمل میکنند، مورد ارزیابی قرار گرفت.
نتایج نشان داد که روغن میخک نسبت به مورفین بهتر عمل کرده و توانسته ظرف مدت 55 دقیقه درد را کاهش دهد. این موضوع نشان از آن دارد که روغن میخک بهصورت استفاده موضعی، دارای اثرات ضد دردی قابل قبولی است.
همچنین مطالعات فیتوشیمیایی که مربوط به شناخت ترکیبات شیمیایی گیاهان هستند، نشان دادهاند که مادهای به نام «اوژنول» در میخک وجود دارد که دارای خاصیت آنتیاکسیدانی(Antioxidants) بوده و این ماده ممکن است در اثرات ضددردی روغن میخک نقش داشته باشد.
داروگری و همکاران، مجریان این پژوهش همچنین خاطرنشان کردند: «در تحقیق ما، روغن میخک موضعی، موجب کاهش درد حاد (فاز اولیه تست فرمالین) و درد مزمن (فاز ثانویه تست فرمالین) شده است. از طرفی نشان داده شد که روغن میخک موضعی اثر ضد دردی مورفین را در مرحله درد حاد افزایش میدهد».
درمجموع نتایج این پژوهش جالب حاکی از آن است که استفاده از روغن میخک به صورت موضعی و مالشی، دارای خواص ضددردی بوده که بخشی از این اثرات، با مورفین قابلمقایسه است. لذا این روغن میتواند به عنوان جایگزینی مناسب برای داروهای شیمیایی ضددرد مطرح شود.
بر اساس این گزارش، روغن میخک برای درمان زخم و آسیب و آثار گزیدگی یا نیش حشرات بهویژه در پوستهای حساس مفید شناختهشده است. ازاینرو در ساخت ترکیبات ضد جوش از آن استفاده میشود و در درمان جوشهای چرکی نیز کارآمد است. همچنین میخک بهعنوان یک داروی آرامکننده و حتی داروی بیهوشی در ماهیان، در سطح گستردهای مورداستفاده قرار میگیرد.
منبع :
https://www.alodoctor.ir
http://www.rokna.ir