ویتامین N ، جدیدترین ویتامین برای سلامت روح و روان
زندگی ما هر روز با فناوری، بیشتر عجین می شود و از طرف دیگر،بیشتر نیاز داریم که با طبیعت رابطه برقرار کنیم تا به تعادل برسیم. بیشتر وقتمان با انواع ماشینها پر می شود مانند: خودروها،رایانه،تلفنهای همراه و صداهای آزاردهنده ی شهری. به دلیل عدم تماس با طبعیت،ریتم و تعادل بدنمان،هر روز تحلیل می رود و دچار مشکلی می شویم که ریچارد لوو- نویسنده و روزنامه نگار زیست محیطی- آن را “اختلال کمبود طبیعت” می نامد. لوو نام طبیعت را ویتامین N حرف اول کلمه ی Nature گذاشته است و بر این باور است که عامل مهمی در سلامت عاطفی و جسمانی ماست. به دنبال دهه ها تحقیق روی روانشناسی زیست محیطی، مشخص شده است که این موضوع کاملا درست است. سال 1984 در تحقیقی مشخص شد عده ای از بیماران که پس از عمل جراحی در اتاقهایی قرار می گرفتند که مشرف به درختان سبز بود، زودتر از آنانی که به دیوار اجری مشرف بودند، از بیمارستان مرخص می شدند پس از ویتامین N بالایی بهره برده بودند. وضعیت رسیدگی در میان این بیماران کاملا برابر بوده است. از آن به بعد تمام بیمارستانها دارای فضای سبز شفابخش و آرامش دهنده شدند. در تحقیق دیگری در دهه ی 1990، 88 درصد از بیماران بیمارستانی واقع در سان فرانسیسکو، و حتی کارکنان و ملاقات کنندگانی که از فضای سبز بهره برده بودند، احساس نشاط و آرامش بیشتری داشتند. استفن و ریچل کاپلان، روانشناسهای محیط زیست در تحقیق های سال 1989 خود نیز به قدرت طبیعت در شفا بخشی پی برده و در مقاله هایشان به این مساله اشاره کرده بودند.
خانه ای را تصور کنید پر از درختان لیموی زیبا، سرو، برگ بو، آووکادو، همچنین اقسام گلهای زیبا با رنگهای مختلف… روبروی خانه خط ساحل دریا و چشم اندازی زیبا از پهنه ی آبی دریا و آسمان نیلگون…باور کنید در چنین خانه ای احتمال ابتلا به استرس و اضطراب بسیار پایین می آید. میزان بهره وری شما از این نوع ویتامین بستگی به تماستان با طبیعت دارد. حتی اگر در چنین خانه ای سکنی نگزیده اید،حداقل هفته ای یک بار به دامان طبیعت بروید و ازین ویتامین استفاده کنید.پس از مدتی متوجه می شوید که حالتان چقدر بهتر شده است.
🌱تاثیر فوق العاده طبیعت درمانی (درمانِ سبز) بر رفع استرس و افسردگی
بسیاری از پزشکان و محققان مراقبتهای بهداشتی معتقدند طبیعت درمانی که با نامهای دیگری مانند درمان سبز یا درمان بر مبنای زمین نیز نامیده میشود، علاوه بر افزایش سلامت جسمانی، احیاکننده روح و روان است و تاثیر فوقالعادهای در بهبود خلق و خو، کاهش اضطراب، استرس و افسردگی دارد. پزشکان معمولا پس از تحمل شرایط دشواری مانند درمان سرطان، دیابت، چاقی، فشار خون بالا و افسردگی ، به بیماران راهکاری به نام نسخه طبیعت میدهند. قدم زدن در طبیعت در یک روز آفتابی نسخهای موثر برای رهایی از رخوت روحی است. فعالیتهایی مانند پیادهروی، ورزش و بازی در محیط باز علاوه بر اثراتی که بر سلامت جسم دارد، راهکاری بینظیر برای مقابله با افسردگی، استرس، افکار منفی است گاهی قدم زدن در طبیعت سبب خطور راهحلهایی برای حل مشکلات میشود که اثرات آن خیره کننده است.
با توجه به اهمیت این امر، شاخهای علمی نام طبیعت درمانی یا اکو درمانی وجود دارد که به مزایای این روش میپردازد.
در این نسخه فرد مورد نظر باید هر روز زمانی را به پیاده روی و گردش در طبیعت و زیر نور ملایم خورشید اختصاص دهد. مطالعات محققان دانشگاه اسکس انگلیس نشان میدهد نسخه طبیعت، افسردگی را تا 71 درصد کاهش میدهد. این روش به ویژه برای درمان اختلالات خلقی فصلی موثر است. علاوه بر طبیعت گردی و پیاده روی، انجام اموری مانند باغبانی نیز همین تاثیر مثبت را دارد. محققان مرکز پزشکی بالتیمور از این روش برای رفع خستگی ناشی از درمان در نجاتیافتگان سرطان سینه استفاده می کنند. در برخی مراکز این روش بخشی از درمان است و اثرات فوقالعادهای را برجا گذاشته است.
*** طبیعت درمانی روشی موثر برای پیشگیری از دیابت و چاقی در کودکان
محققان یک مرکز پزشکی در نوادا در آمریکا برای پیشگیری از ابتلا به دیابت و چاقی، کودکان و نوجوانان را وادار به فعالیتهای فیزیکی در فضای باز میکنند. با توجه به افزایش بازیهای رایانهای و استفاده از تبلت و تلفنهای هوشمند، دیابت، افزایش وزن و سایر بیماریهای متابولیک، همنشین اجتناب ناپذیر کودکان در آینده خواهد بود، بنابراین طبیعت درمانی به شدت در این قشر احساس میشود. درمان سبز علاوه بر بهبود سوخت و ساز، منجر به افزایش اعتماد به نفس و آرامش کودکان، به ویژه در سنین بلوغ میشود. تاری دید، انحنای ستون فقرات، افزایش توده بدنی و خشونت، مهمترین پیامدهای عدم تحرک کودکان است.
***برخی از فواید اثباتشده طبیعت درمانی
– ویتامین D مورد نیاز بدن تامین میشود
پیاده روی زیر نور ملایم خورشید بهترین روش برای تامین ویتامین D مورد نیاز بدن است. کمبود ویتامین D احتمال ابتلا به سرطانهای مختلف و بیماریهای خود ایمنی از جمله ام اس را افزایش میدهد.
– استنشاق هوای تازه
مطالعات نشان میدهد در یک روز عادی که هوا پاک است، میزان آلودگی هوای منزل 70 برابر هوای بیرون است. منظور از آلودگی، آلودگی ناشی از مواد شیمیایی، پلاستیکی، چاه فاضلاب و سوختن شعله گاز و بخاریست. از طرفی محیط بسته فاقد یون منفی است. یون منفی به دلیل اشعه خورشید یا در مناطق ساحلی وجود دارد و سبب نشاط میشود. مطالعات نشان میدهد یونهای منفی از بروز افسردگی جلوگیری میکند.
– بهداشت چشم را افزایش میدهد
هنگامیکه در فضای بسته هستیم، معمولا نور طبیعی به حد کافی وجود ندارد، از طرفی مدام درگیر صفحه نمایش تجهیزات الکترونیکی یا کامپیوتری هستیم؛ ولی به محض اینکه از خانه خارج میشویم، با طیف گستردهای از رنگها مواجه میشویم و نور طبیعی باعث بهبود دید میشود.
– میزان برخی هورمونهای بدن کنترل میشود
تحقیقات نشان میدهد پیادهروی در فضای آزاد و زیر نور ملایم خورشید میزان هورمون های مختلف از جمله کورتیزول و هورمونهای تیرویید را تعدیل میکند و این کار علاوه بر کاهش استرس و افسردگی، ریتم شبانه روزی بدن را تنظیم میکند.
– سبب کاهش وزن میشود
-سوخت و ساز بدن را افزایش میدهد
– به افزایش حافظه کمک میکند
– اعتماد به نفس را افزایش میدهد
– سبب شفافیت و لطافت پوست میشود
– عملکرد کلیه و کبد را بهبود میبخشد
– توده بدنی را کاهش میدهد
-از پوکی استخوان جلوگیری میکند
– از یبوست جلوگیری میکند
– احتمال ابتلا به انواع سرطان را کاهش میدهد
-از فشار خون جلوگیری میکند
– به درمان و کنترل دیابت کمک میکند
– میزان کلسترول و تری گلیسیرید را کاهش میدهد
– سبب بهبود خلق و خو میشود
– روابط اجتماعی را وسعت میبخشد
منابع :
پایگاه خبری مدیکال نیوز تودی
پایگاه خبری وب امدی
پایگاه خبری دانشکده پزشکی دانشگاه هاروارد
پایگاه خبری مدیکال ساینس
نشریه هلث